Ik boeken

Limoux

Limoux is een gastvrije stad. Hier weet men wat leven betekent en er is geen gebrek aan troeven om u te verleiden. Te beginnen met drie sterke punten: het langste volksfeest ter wereld; het carnaval, het land dat de oudste brut ter wereld produceert; de Blanquette, en, onlangs erkend, de beste witte wijn ter wereld. Maar dit alles steekt de Limouxins, die bescheiden en gastvrij weten te blijven, niet de kop boven het hoofd. Hier is het leven ook een feest. Het gemeentebestuur biedt u tal van activiteiten tijdens de zomerperiode.

In 1531 werd de blanquette geboren. De blanquette werd uitgevonden door de monniken van de abdij van Saint Hilaire, wier geschriften teruggaan tot 835. Zij waren de eersten die "bubbelden met witte wijn". Documenten uit 1531 getuigen hiervan, want de Sieurs d'Arques bestelden in die tijd al "flessen blanquette". Een tekst uit 1544 beschrijft hoe de monniken de fles met kurk moesten verzegelen met een ijzeren ring. Blanquette de Limoux is een eeuw voor Dom Pérignon ontstaan. Het is een van de oudste A.O.C.-wijnen sinds hij in 1938 werd erkend. Blanquette de Limoux geeft de voorkeur aan Mauzac, terwijl Crémant een harmonieuze mengeling is van Chardonnay, Mauzac en Chenin, gerijpt gedurende 12 maanden in plaats van 9 maanden.

De Blanquette Méthode Ancestrale, die iedereen in de Haute-Vallée graag perfectioneert voor een mooie navolging in hetzelfde dorp, wordt al sinds 1531 in Limoux gemaakt. Vandaag de dag maken wijnhuizen en producenten deze traditionele Blanquette, die een lager alcoholgehalte heeft. Een uitstekende dessertwijn.